Świeże owoce i warzywa na dłużej
Warzywa i owoce, które kupujemy mają tendencje do szybszego psucia się. Zazwyczaj więc umieszczasz je w lodówce.
Ale czy to na pewno najlepszy sposób? A może dzięki temu przyspieszasz proces ich psucia?
Sprawdź to na poniższych przykładach, które odnoszą się do najpopularniejszych owoców i warzyw znajdujących się na naszych stołach.
Jak przechowywać ziemniaki i cebulę?
Ziemniak i cebula lubi chłodno i przede wszystkim ciemno. By utrzymać więc jego świeżość jak najdłużej musisz schować je w zacienione miejsce (np. piwniczka).
Nie każdy jednak ma do wykorzystania piwniczkę, dlatego wtedy najlepszą opcją są papierowe torby, w których schowasz ziemniaki i cebulę.
Możesz je następnie schować do szafki pod blatem, gdzie jeszcze bardziej odetniesz je od światła, które przyspiesza proces zakwitania ziemniaka.
Pamiętaj jedynie, by nie zamykać ziemniaków szczelnie w papierowej torbie, zrób kilka otworów by mogła odbywać się wymiana powietrza między pomieszczeniem a warzywami.
Sposób na dłuższą świeżość żółtego sera
Głównym problemem w przechowywaniu żółtego sera jest albo wysuszanie się sera (w przypadku przechowywania luzem), albo gromadzenie się wilgoci w około niego (w przypadku przechowywania w pojemniku).
Rozwiązaniem jest dosypanie pół łyżeczki cukru do pojemnika z serem, w którym jest przechowywany.
Cukier skutecznie wchłonie wilgoć, a ser pozostanie świeży na dłużej.
Czy banany przechowywać w lodówce?
Jest to bardzo częsta myśl. "W lodówce jest chłodno więc tam banan wytrzyma najdłużej".
To błąd! W lodówce banany mają tendencję do szybkiego zaciemniania, a co z tym idzie psucia się.
Jeśli chcesz utrzymać świeżość banana na dłużej, owiń jego końcówkę folią.
Banan ma w końcówce najwięcej etylenu - gazu, który sprzyja szybszemu psuciu się owoców.
Gdzie przechowywać ogórki i pomidory
Pomidor i ogórek pod żadnym pozorem nie może znaleźć się w lodówce!
Zimna temperatura sprawia, że ogórki nabierają więcej wody, a pomidory stają się miękkie.
Co więcej, lodówka powoduję utratę wielu walorów smakowych tych owoców.
Najlepszym miejscem na przechowywanie owoców będzie kuchenny blat, na którym możesz umieścić warzywa w pojemniku, owijając pojemnik od środka papierem kuchennym, który pochłonie wilgoć z owoców.
Czy myć owoce przed przechowaniem / włożeniem do lodówki?
Absolutnie nie! Umyty owoc nabiera na powierzchni dodatkowej wilgoci, która jest podstawowym czynnikiem psucia się owoców.
Dlatego wszystkie owoce i warzywa myj tuż przed przygotowaniem. Zwiększysz dzięki temu ich przydatność do spożycia.
Szpinak, rukola, sałata - gdzie przechowywać?
Zielenina słynie z wydzielania większej ilości wody niż inne warzywa, dlatego szczególnie te warzywa należy owijać ręcznikiem papierowym, który pobierze dodatkową wilgoć zebraną na zieleninie.
Przechowywanie świeżych ziół
Świerze zioła przechowuj do połowy zanurzone w wodzie.
Możesz do tego wykorzystać słoik z wodą, gdzie zanurzysz zioła. Taki słoik możesz przechować na blacie lub w lodówce.
Pojemnik do przechowywania...
Pojemny pojemnik do przechowywania artykułów i produktów o...
Organizer do lodówki...
Praktyczny organizer do lodówki lub stolika zawieszany na półkę
Komentarze
Zostaw komentarz